Måndag 19 februari

Det är länge sedan vi hade visor på programmet efter ett årsmöte. Men nu är det dags. Fred Arne Högberg från Visans vänner kommer att gästa oss och sjunga en del Taube, lite Vreeswijk, Olle Adolphson och andra visdiktare, en del udda visor och kanske några man kan tralla med i.

Främst kommer han att uppehålla sig vid Ruben Nilson, en av vårt lands främsta visdiktare med vistexter som är både underfundiga, humoristiska och samhällskritiska. Fred Arne berättar lite om Nilsons liv och exemplifierar med passande visor.

Musik och sång har funnits med Fred Arne i hela hans liv: ”Musikalitet och sångglädje fanns både i morsans och farsans familjer och farsan spelade fiol och gitarr, sjöng visor och i kör. Ruben Nilsons visor har jag genom honom med mig från barnsben.”

Fiolspelandet för Fred Arne startade i småskolan och under de första tonåren började han spela gitarr och sjunga visor, då huvudsakligen för släkt och vänner. ”Mina föräldrar var bägge från mellannorrland, Jämtland respektive Ångermanland, och där var musiken en fritidssysselsättning. Först arbete – sedan nöje. Och det där har väl hängt med mig genom livet. Mycket nöje har jag haft av att sjunga visor, både privat och ibland i mer offentliga sammanhang.”

I samband med pensioneringen ville Fred Arne ägna mer tid åt visan och blev invald i Samfundet Visans Vänner och gick samtidigt med i Ruben Nilsonsällskapet och är för tillfället ordförande i det förstnämnda och sekreterare i det andra.