Vi var tretton personer från Jarlabanke som den 12 september samlades på Östra station för en busstur på södra Djurgården med besök på Nedre Manilla som mål. Guide på bussen var Michaela Jolin som är dotter till konstnären Einar Jolin. Einar Jolin är representerad i Bonniers porträttsamling.

Michaela gav oss flera nya kunskaper om Djurgården med hus och miljöer.

Vid framkomsten till Nedre Manilla togs vi emot av en lokal guide Eva Farge-Wevle. Eva Farge-Wevle kunde på ett inspirerat och positivt sätt berätta om porträttsamlingen, husets historia och familjen Bonnier samt olika episoder om målningar, författare och konstnärer.

Familjen Bonnier har haft stor betydelse för Svenskt kulturliv. Bröderna Adolf och Albert Bonnier emigrerade från Danmark till Sverige 1835 och kom att grunda ett bokförlag. Ett av de första häftena som gavs ut var översättningen av en bok ”Bevis att Napoleon aldrig existerat”. Boken finns idag utställd på Nedre Manilla.

T.v.: Sällskapet samlat på Nedre Manilla. I bakgrunden Hanna Paulis ”Vännerna” målad i början av 1900 och med Ellen Key som centralfigur. T.h.: I mitten hänger Richard Berghs målning av Gustaf Fröding som omnämns i texten nedan.

Albert Bonniers son Karl Otto Bonnier med hustru Lisen kom att knyta till sig merparten av den tidens författare och kulturelit. 1909 köpte Karl Otto och Lisen Bonnier Nedre Manilla och lät arkitekten Ragnar Östberg bygga om och till befintliga hus. I husets rum finns från olika tidsperioder författare och konstnärer som varit knutna till Bonnier koncernen. Rummen har kvar sin originalinredning.

T.v.: Eva Farge-Wevle berättade om den omfattande porträttsamlingen. T.h.: Artikelförfattaren Leif Sjöholm med David Tägtströms porträtt av en ung Vilhelm Moberg i bakgrunden.

En målning som grep mig var Richard Berghs målning av Gustaf Fröding från 1909. Tavlan har en central plats och tillkom under särskilda omständigheter. Richard Bergh och Gustav Fröding höll kontakt fram till författarens frånfälle 1911.

Efter besöket vid Nedre Manilla åt vi lunch på villa Godthem. Dagen till ära serverades wallenbergare.

Text: Leif Sjöholm Foto: Birgitta Collin