Det var synd att det inte var flera som kände sig lockade att följa med på Jarlabankes sommarresa till Åbo den 4-5 juli. Vi fem som åkte hade en väldigt fin dag i Åbo – vi blev mötta i hamnen av en buss bara för oss med guide som tog oss runt i staden och berättade om dess historia. Nedslag gjordes i domkyrkan, slottet och hantverksmuseet på Klosterbacken.

Svensk anknytning i domkyrkan finns via Karin Månsdotters gravkor. Karin Månsdotter, en kvinna av folket, gifte sig i smyg med Erik XIV 1568 och blev därmed drottning Katarina. Kungaparet kastades i fängelse av Erik XIV:s bröder, det separerades efter några år och Karin flyttades till Finland där hon avled 1612. Hennes stoft vilar nu i domkyrkan.

Åbo slott grundades på 1280-talet och har använts för många ändamål, bl.a. hade Johan III sitt huvudsäte där. Huvudborgen har under en tid använts som spannmålsmagasin och förborgen som fängelse. Numera är det öppet för visningar för allmänheten.

Sista anhalt på rundturen var Klosterbacken med sina fina och välbevarade gamla hus och hantverksmuseum. Husen på Klosterbacken skonades från storbranden 1827 och de mer än 200 år gamla husen står kvar på sina ursprungliga ställen.

Så småningom gjordes Klosterbacken om till ett museiområde och olika yrkeskärer bidraog med sin yrkeskunskap. De till och med donerade redskap och hela verkstäder till museet.