• Ring 112 vid akuta händelser, t.ex. om du tror dig bevittna ett inbrott!
  • Ring 114 14 vid övriga polisiära ärenden! Båda dessa nummer är nationella och de enda du behöver komma ihåg.
  • Var friskt misstänksam! Reagera på det som avviker inom ditt bostadsområde!
  • Tappa inte fokus på var du har handväskan eller plånboken t.ex. vid butiksrundor!
  • Avvisa okända personer som ringer på dörren! Köp inte vid dörren!
  • När du reser bort, städa inte innan. Det ska se ut som om du kommer hem vilket ögonblick som helst.
  • Var rädd om din kortkod både när du hämtar ut pengar och när du betalar i affärers kortläsare. Avvisa folk som kommer för nära när du använder kort och kod – vid många fall har gärningsmannen fångat upp koden i samband med betalning i kassan

mats_lottie_tabypolisen-700

Det här var några av de handfasta råd som Täbypoliserna Mats Hessler och Lottie Bodin delade med sig av när de gästade Jarlabankarna den 26 januari under rubriken ”Bedrägeri mot äldre – låt dig inte luras”.

Ett 40-tal Jarlabankare var på plats och ställde frågor och lyssnade till tips och råd rörande olika områden där tjuvar och bedragare opererar – vid uttagsautomater, i butiker när du betalar med kort, vid din hemdörr, i ditt eget hem och på internet.

I september i fjol hölls en konferens på Kungsholmen i Stockholm där fokus var bedrägerier mot äldre. På samma tema finns ett kursmaterial, utarbetat av polis, SPF, PRO och Brottsofferjouren, att användas för studiecirklar. En cirkel har redan startat i SPF Jarlabankes regi. Mer om detta finns att läsa i både nr 4/2015 och 1/2016 av medlemstidningen (den sistnämnda utkommer 16 februari).

Efter den nya omorganisationen utgör fem kommuner i Södra Roslagen (Danderyd, Täby, Österåker, Vaxholm och Åkersberga) tillsammans lokalpolisområde Täby med Anette Haag som chef. Tre kommunpoliser, som kommer att ha ansvar för samverkan inom lokalpolisområdet, har också utsetts och för Täbys del är Jan Berlin kommunpolis.

Text och foto: Bodil Svensson

Mats Hessler, Täbypolisern, har under många år jobbat med grannsamverkan och bostadsinbrott.

Lottie Bodin, utredare som även arbetat förebyggande med åldringsbrott.