Till Bornholm tur och retur med buss på fyra dagar, går det? Javisst, det går bra.

Vi som åkte med Christer Kullberg, CK:s Resor, var en grupp med deltagare från fyra SPF-föreningar i Stockholm. Christer hade lagt upp resan, 30/5 – 2/6, med lagom långa etapper med stopp för ”buss-fika”, lunch och bensträckare så resan ner till Ystad kändes aldrig lång.

Vi kom t o m ner en timme tidigare än beräknat så vi fick en fin promenad i Ystad innan vi gick ombord på katamaranen ”Leonora Kristina” till Bornholm.

Vårt hotell ”Griffen” är nybyggt och ligger vid stranden nära centrala Rönne.

Första dagen utforskar vi norra delen av ön upp mot Sandvig och norra Europas största borgruin, det imponerande Hammershus, vackert belägen på en klippa 74 m över havet.


Vid riktigt klart väder ser man över till Sverige. När vi rundat norra toppen av ön ser vi de små gemytliga städerna Sandvig och Allinge med sina välskötta korsvirkeshus.


Vidare ner till Gudhjem med sina fiskrökerier där vi äter lunch och provar bl.a. ”Rögede Bornholmer”, en av deras specialiteter.

Efter den goda lunchen åker vi till rundkyrkan i Österlars, den största av de fyra rundkyrkorna på Bornholm och troligen den äldsta från ca 1150-talet. Varför kyrkorna är runda vet man inte, teorierna går isär, de kan vara fästningskyrkor eller astronomiska observatorier.


Innan vi är tillbaka på hotellet hinner vi med ett besök i Kraemmerhuset med alla sorters fina hantverk och en bedårande trädgård (på bilden nedan är Berith just i färd med att föreviga blomster och konsthantverk i trädgården).


Andra dagen tar vi den södra delen av ön och åker mot Åkirkeby och Nexö, öns största hamn- och fiskestad. Dueodde, Bornholms sydligaste udde med sina sanddyner och extremt fina kvartssand som har använts bl.a. i timglas.


Vi besökte även Bornholms konstmuseum som ligger vid Heligdomsklipporna, byggt 1993 och tillbyggt 2003 i material som tegel, granit, sandsten, trä och zink. Genom hela byggnaden rinner en smal ”helig” källa, som enligt sägnen från medeltiden skall ha helande krafter. Museet är ritat av arkitekterna Johan Rogh och Per Fölner. Samlingarna består av konst och konsthantverk med anknytning till ön.


Dag fyra är det hemfärd. I den bekväma bussen med en utmärkt chaufför och Christer som guide är vi snart hemma i Stockholm igen.

Text Margareta Torstensson Foto Margareta Torstensson och Berith Niord